
Section 508 

36 CFR Part 1194.25 Self-Contained/Closed Product Standards 

Checklist 
Software Application and Version:   

Manufacturer/Contractor/Developer:   

Tester Name:   Phone: (___)   

Tester Signature:   Date:   

Fully Compliant (FC): All instances fully meet the standard as defined below  

Non-Compliant (NC): All instances did not meet the standard 

Partially Compliant (PC): Partially met and requires further explanation 

Not Applicable (N/A): Standard is not applicable to this application 

Not Tested (NT): Standard was not tested 

Requirement Guidelines:  Compliance is defined as meeting the requirements set forth in the Section 508 Technical 
Standards, 1194.25 Self Contained, Closed Products, Subpart C - Functional Performance Criteria and Subpart D - Information, 
Documentation and Support.  (This Guideline is based on the assumption that your EIT product or service is limited to 
Software Applications and Operating Systems; however, many EIT products and services are hybrids, e.g., software is bundled 
with hardware, so that more than one Technical Standard applies.  In these cases, be sure that your EIT product or service 
meets the requirements as set forth in all applicable standards.) 

Any item not rated as fully compliant needs an explanation in detail as to why the standard was not met. Enter the ID 
number and an explanation in the space provided at the end of the checklist. 

ID 36 CFR Part 1194.25:  Self-Contained/Closed Product Standards & Checklist Test 
Question 

FC PC NC N/A N/T 

1 
(a) 

Usability without assistive technology 
(a) Self contained products shall be usable by people with disabilities without 
requiring an end-user to attach assistive technology to the product. Personal 
headsets for private listening are not assistive technology. 

Are products usable by people with disabilities without requiring them to attach 
assistive technology (AT) to product?  (Personal headsets for private listening are 
not AT, hence there is no conflict with 1194.25(e) below.) 

     

2 
(b) 

Timed response 
(b) When a timed response is required, the user shall be alerted and given 
sufficient time to indicate more time is required. 

If a timed response is required, is the user alerted and given sufficient time to 
indicate more time is required? 

     

3 
(c) 

Redundancy for touch controls 
(c) Where a product utilizes touchscreens or contact-sensitive controls, an input 
method shall be provided that complies with 1194.23 (k) (1) through (4). 
(c1) Controls and keys shall be tactilely discernible without activating the 
controls or keys. 

     

c.1 If product uses touch screens or contact-sensitive controls, are controls/keys 
tactilely discernible without activating controls or keys? 

     

c.2 Controls and keys shall be operable with one hand and shall not require tight 
grasping, pinching, or twisting of the wrist. The force required to activate 
controls and keys shall be 5 lbs. (22.2 N) maximum. 

     

http://www.access-board.gov/sec508/guide/1194.25.htm
http://www.access-board.gov/sec508/standards.htm#Subpart_c
http://www.access-board.gov/sec508/standards.htm#Subpart_d
http://www.access-board.gov/sec508/standards.htm#Subpart_d
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ID 36 CFR Part 1194.25:  Self-Contained/Closed Product Standards & Checklist Test 
Question 

FC PC NC N/A N/T 

c.2.i If the product utilizes touch screens or contact-sensitive controls, are controls 
and keys operable with one hand and do not require tight grasping, pinching, or 
twisting of the wrist? 

     

c.2.ii If product uses touch screens or contact-sensitive controls, is force required to 
activate controls and keys 5 lbs. (22.2 N) maximum? 

     

C.3 (c3) If key repeat is supported, the delay before repeat shall be adjustable to at 
least 2 seconds. Key repeat rate shall be adjustable to 2 seconds per character. 

     

c.3.i If product uses touch screens or contact-sensitive controls, and key-repeat is 
supported, is the delay before repeat adjustable to at least 2 seconds? 

     

c.3.ii If product uses touch screens or contact-sensitive controls, and key-repeat is 
supported, is repeat rate adjustable to 2 seconds per character? 

     

c.4 (c4) The status of all locking or toggle controls or keys shall be visually 
discernible, and discernible either through touch or sound. 

(c.4) If product uses touch screens or contact-sensitive controls, is status of all 
locking or toggle controls or keys visually discernible, and discernible either 
through touch or sound? 

     

4 
(d) 

Redundancy for biometric identification or controls 
(d) When biometric forms of user identification or control are used, an 
alternative form of identification or activation, which does not require the user 
to possess particular biological characteristics, shall also be provided. 

If biometric forms of user identification or control are used, is an alternative form 
of identification or activation, which does not require the user to possess 
particular biological characteristics, provided? 

     

5 
(e) 

Providing auditory output 
(e) When products provide auditory output, the audio signal shall be provided at 
a standard signal level through an industry standard connector that will allow for 
private listening. The product must provide the ability to interrupt, pause, and 
restart the audio at anytime. 

     

e.i If products provide auditory output, is the audio signal provided at a standard 
signal level through an industry standard connector that will allow for private 
listening? 

     

e.ii If products provide auditory output, does the product provide the ability to 
interrupt, pause, and restart the audio at any time? 

     

6 
(f) 

Mandatory volume control & reset 
(f): When products deliver voice output in a public area, incremental volume 
control shall be provided with output amplification up to a level of at least 65 dB. 
Where the ambient noise level of the environment is above 45 dB, a volume gain 
of at least 20 dB above the ambient level shall be user selectable. A function 
shall be provided to automatically reset the volume to the default level after 
every use. 

 

     

f.i If the product delivers voice output in a public area, is incremental volume 
control provided with output amplification up to a level of at least 65 dB? 

     

f.ii If the product delivers voice output in a public area, and the ambient noise level 
of the environment is above 45 dB, is a volume gain of at least 20 dB above the 
ambient level user selectable? 
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ID 36 CFR Part 1194.25:  Self-Contained/Closed Product Standards & Checklist Test 
Question 

FC PC NC N/A N/T 

f.iii If the product delivers voice output in a public area, is there a function provided 
to automatically reset the volume to the default level after every use? 

     

7 
(g) 

Supplement color coding 
(g) Color coding shall not be used as the only means of conveying information, 
indicating an action, prompting a response, or distinguishing a visual element. 

Are other means besides color coding used to convey information, indicate an 
action, prompt a response, or distinguish a visual element? 

     

8 
(h) 

Providing color and contrast selection 
(h) When a product permits a user to adjust color and contrast settings, a range 
of color selections capable of producing a variety of contrast levels shall be 
provided. 

If a product permits a user to adjust color and contrast settings, is a range of 
color selections capable of producing a variety of contrast levels provided? 

     

9 
(i) 

Avoid fast flashing/blinking 
(i) Products shall be designed to avoid causing the screen to flicker with a 
frequency greater than 2 Hz and lower than 55 Hz. 

     

(i.1) Are screen items which flicker, blink or flash set at a rate of less than twice a 
second or more than 55 times a second?  (Hertz (Hz)is a cycle per second) 

     

(i.2) Does the page avoid using effects that cause the screen to “flicker” as pages are 
loaded? 

     

10 
(j) 

Reach ranges 
(j) Products which are freestanding, non-portable, and intended to be used in 
one location and which have operable controls shall comply with the following: 

Vertical reference plane 
1. The position of any operable control shall be determined with respect to a 
vertical plane, which is 48 inches in length, centered on the operable control, 
and at the maximum protrusion of the product within the 48 inch length. 

     

j.1 If the product is freestanding, non-portable, and intended to be used in one 
location, and has operable controls, is the position of any operable control 
(determined with respect to a vertical plane, which is 48 inches in length, 
centered on the operable control, and at the maximum protrusion of the 
product) within the 48 inch length? 

     

j.2 Height of proximal controls 
2. Where any operable control is 10 inches or less behind the reference plane, 
the height shall be 54 inches maximum and 15 inches minimum above the floor. 

If product is freestanding, non-portable, and intended to be used in one location, 
and has any operable controls that are 10 inches or less behind the reference 
plane, is the height 54 inches maximum and 15 inches minimum above the floor? 

     

j.3 Height of recessed controls 
3. Where any operable control is more than 10 inches and not more than 24 
inches behind the reference plane, the height shall be 46 inches maximum and 
15 inches minimum above the floor. 

If the product is freestanding, non-portable, and intended to be used in one 
location, and has operable controls (where any operable control is more than 10 
inches and not more than 24 inches behind the reference plane) is the height 46 
inches maximum and 15 inches minimum above the floor? 
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ID 36 CFR Part 1194.25:  Self-Contained/Closed Product Standards & Checklist Test 
Question 

FC PC NC N/A N/T 

j.4 Maximum depth of controls 
4. Operable controls shall not be more than 24 inches behind the reference 

planes.  
If the product is freestanding, non-portable, and intended to be used in one 
location, and has operable controls, are operable controls within 24 inches 
behind the reference plane? 

     

Enter the ID number and a detailed explanation for any Non-Compliant (NC), Partially Compliant (PC), Not Applicable 
(N/A), or Not Tested (NT) results from above. 

ID Explanation 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  

Application Results: 

 Fully Compliant  Partially Compliant  Non-Compliant  Not Applicable  Not Tested 

Additional Comments: 
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